"Mangkang Menua,Mangkang Dunya,Ngetan Ke Bansa!!"

December 28, 2009

Suruhanjaya Di Raja Menyiasat RM100 Bilion Dan Kehilangan Enjin Pesawat

http://anwaribrahimblog.com/2009/12/28/suruhanjaya-di-raja-menyiasat-rm100-bilion-dan-kehilangan-enjin-pesawat/

Gesaan untuk menubuhkan Suruhanjaya Di Raja bagi menyiasat kebenaran dakwaan Barry Wain; penulis buku Malaysian Maverick, bahawa Perdana Menteri Malaysia yang ke empat telah melesapkan sejumlah RM 100 billion khazanah negara dan juga isu yang memalukan apabila enjin pesawat milik tentera udara didapati hilang tidak sewajarnya dipandang remeh.

Kedua-dua isu tersebut ternyata berkepentingan umum dan rakyat berhak untuk mengetahui kedudukan sebenar dan memperolehi penjelasan yang munasabah. Malahan kesudian mantan perdana menteri untuk disiasat oleh Suruhanjaya Di Raja perlu disambut pentadbiran sekarang. RM 100 billion bukanlah sedikit jumlahnya.

Sungguh pun sudah ada beberapa tindakan susulan, misalnya penyiasatan terhadap kehilangan enjin pesawat itu, rakyat sebenarnya meragui kredibilti serta kebebasan mereka yang mengendalikannya. Kita jemu apabila meletusnya isu besar, yang dipersalahkan ialah penjawat awam, sedangkan jerung besar dibiarkan terlepas. Ini bukanlah kali pertama, lihat sahaja tindakan susulan terhadap Laporan Audit Negara. Kerugian berbillion ringgit, namun kambing hitam jua menjadi mangsa.

Oleh itu saya memandang serius sebarang usaha untuk mengalih perhatian rakyat dari isu sebenar. Tidak semena-mena “whistle blower” pula yang menjadi sasaran. Sekonyong konyong sahabat saya Lim Guan Eng disiasat di bawah Akta Hasutan. Ini bukanlah kali pertama Guan Eng berhadapan dengan rencana sebegini. Sebelumnya kerana bermaksud melindungi maruah seorang anak gadis Melayu, beliau terpaksa merengkok dalam penjara.

Turut dukacita apabila gagal dalam rayuannya di Mahkamah Rayuan pada bulan Disember tahun lalu ,Dr Munawar Ahmad Anees hari ini sekali lagi gagal dalam usaha membersihkan namanya dengan memohon agar dipadamkan sebahagian daripada penghakiman Mahkamah Persekutuan berhubung fitnah liwat yang membabitkan beliau. Beliau mencabar keputusan Mahkamah Sesyen yang telah menjatuhkan hukuman penjara enam bulan terhadapnya pada tahun 1998 kerana beliau telah dipaksa supaya membuat pengakuan dalam kes tersebut.

Sepatutnya institusi keselamatan dan keadilan menumpukan usaha untuk membanteras jenayah demi menjamin keamanan rakyat keseluruhannya. Tidakkah kematian dan kehilangan anak anak kecil kita mengetuk keinsafan pimpinan tertinggi pihak polis terhadap kelalaian mereka. Sedarlah rakyat bukan musuh anda! Rakyat sebenarnya sudah mual dengan kebobrokan yang berlaku. Mereka tidak mahu institusi yang sepatutnya melindungi kepentingan mereka bersekongkol dengan pimpinan umno-bn menutupi pekung busuk.

ANWAR IBRAHIM

Walaupun Suruhanjaya Di Raja ditubuhkan untuk menyiasat kedua2 SKANDAL ini sekali pun tidak akan membawa kesan yang SIGNIFIKAN kerana kuasa pendakwaan masih berada di KUASA Peguam Negara.Sekira nya beliau memutuskan untuk tidak melakukan Pendakwaan,tidak membawa apa2 makna sekalipun.

Walaupun wujud nya bukti2 KUKUH untuk menyokong pensabitan tersebut.Suruhanjaya Di Raja yang menyiasat KESAHIHAN Video Linggam adalah salah satu BUKTI yang kukuh untuk MENGESAHKAN bahawa bidang KUASA Peguam Negara adalah tersangat lah luas dan BESAR.

Suruhanjaya Di Raja itu di antara lain nya telah menyarankan kepada Pejabat Peguam Negara agar Penyiasatan dan di susuli pula dengan Pendakwaan di jalankan kerana terdapat bukti2 kukuh yang mengesahkan KESAHIHAN Video tersebut dan PENGELIBATAN Linggam dan beberapa ahli2 Politik  termasuk Tun Mahathir dan Datuk Seri Tengku Adnan Mansur.

Tetapi apa yang berlaku adalah,Peguam Negara enggan membuka kertas siasatan walaupun atas cadangan dan di syorkan oleh Suruhanjaya Di Raja tersebut.Bukan kah ini salah satu bentuk PEMBODOHAN lunas Undang-Undang?Bukan kah ini salah satu bentuk penghinaan terhadap Ahli2 Panel di dalam Suruhanjaya Di Raja itu yang mana telah di lantik untuk mengesahkan KESAHIHAN Video Klip tersebut?Bukan kah ini salah satu penghinaan dari segi KEBIJAKSANAAN Ahli2 Panel itu?

Di dalam konteks ini,apakah tujuan dan relevan nya Suruhanjaya Di Raja itu di tubuhkan jikalau hanya sekadar untuk mainan SANDIWARA Politik untuk MELINDUNGI Si Perasuah Besar Negara?Walau apapun,kita seharusnya berbangga sejajar dengan Slogan MALAYSIA BOLEH!!!!!

2 Comments »

  1. Good points, I think I will definitely subscribe!🙂. I’ll go and read some more!

    Comment by Annette — January 3, 2010 @ 3:46 pm | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: