"Mangkang Menua,Mangkang Dunya,Ngetan Ke Bansa!!"

January 4, 2010

Kalimah Allah: PM akan mengadap Agong

Filed under: Public Issues — Pengayau @ 4:15 am
Tags: , , ,

Original post at http://www.malaysiakini.com/news/121029

Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini meminta umat Islam di negara ini bertenang dan tidak terlalu “memanaskan” isu keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang membenarkan akhbar mingguan gereja Katholik menggunakan perkataan “Allah” dalam penerbitannya.

 

 

 Perdana Menteri berkata kerajaan sedar bahawa isu itu amat sensitif serta menyentuh perasaan umat Islam di negara ini dan kerajaan akan menangani isu itu sebaik mungkin.

“Kerajaan amat sedar dan prihatin akan pelbagai reaksi yang telah kerajaan terima sejak keputusan yang dibuat oleh Mahkamah Tinggi baru-baru ini.

“Isu ini amat sensitif dan menyentuh perasaan terutama sekali umat Islam, kita hendaklah bersikap bertenang pada masa ini dan membiarkan perkara ini diselesaikan melalui proses mahkamah,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan anugerah kecemerlangan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) bagi pelajar di Parlimen Pekan, lapor Bernama.

Bagaimanapun, ketika beliau bercakap, sekumpulan 200 orang Islam mengadakan protes di Pulau Pinang membantah keputusan mahkamah itu.

Protes selama satu jam itu pagi tadi diadakan di l7ar Mahkamah Tinggi Pulau Pinang yang diketuai oleh kumpulan yang menamakan dirinya Badan Anti Majlis Antara Agama (Badai). [Foto di bawah].

 

 

 Sepertimana diketahui, rayuan boleh dikemukakan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi di Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan untuk diputuskan, katanya ketika diminta mengulas pelbagai reaksi masyarakat berhubung keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Khamis lepas yang membenarkan akhbar mingguan Herald-The Catholic Weekly menggunakan perkataan “Allah” dalam penerbitannya.
Najib berkata Kementerian Dalam Negeri akan mengemukakan rayuan di Mahkamah Rayuan berhubung keputusan mahkamah itu.

Selain itu, perdana menteri berkata beliau juga akan memaklumkan kepada Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin berhubung proses rayuan berkenaan.

 

 “Mereka (KDN) akan kemuka rayuan dan saya akan sembah maklum kepada Yang di-Pertuan Agong dan jika Yang di-Pertuan Agong berkenan, akan diberi taklimat, juga taklimat kepada Majlis Raja-Raja,” katanya.

Beliau berharap penyelesaian terhadap isu yang amat sensitif itu kelak dibuat dengan penuh kebijaksanaan.

Najib juga berharap isu itu tidak akan diburukkan lagi dengan pelbagai demonstrasi serta pelbagai petisyen dan memorandum berhubung perkara itu.

“Saya tak galakkan (umat Islam membuat demonstrasi dan sebagainya), (tapi) saya tahu perasaan di kalangan perasaan umat Islam, mereka merasa begitu terkilan.

“Cuma saya berharap perkara yang amat sensitif, kita biarkan kerajaan tangani isu ini dengan sebaik-baiknya melalui proses rayuan (di mahkamah)…saya tak nak terlalu memanaskan isu, kerajaan faham perasaan umat Islam, biarlah kita cari jalan sebaik-baiknya.”

Menyinggung umat Islam

 

 Sementara itu, Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, penggunaan kalimah “Allah” dikhuatiri digunakan oleh pendakyah agama bukan Islam yang mahu mengelirukan umat Islam dengan tujuan tersirat mereka.

Beliau berkata keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membenarkan akhbar mingguan gereja Katholik menggunakan perkataan “Allah” dalam penerbitannya telah menyinggung perasaan umat Islam di negara ini.

“Sebagai sebuah negara yang majmuk, mempunyai pelbagai agama, harus elakkan perkara sensitif ditimbulkan di mana-mana platform perundangan,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan bantuan persekolahan kepada pelajar miskin di kawasan Parlimen Bagan Datoh hari ini.

Dr Ahmad Zahid yang juga naib presiden Umno mengulas keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada Khamis lepas yang membenarkan akhbar mingguan Herald-The Catholic Weekly menggunakan perkataan “Allah”.

Pada 16 Februari lepas, Ketua Paderi Roman Katolik Kuala Lumpur Tan Sri Murphy Pakiam, sebagai penerbit majalah itu, memfailkan permohonan untuk semakan kehakiman bagi menuntut satu deklarasi bahawa keputusan Menteri Dalam Negeri melarang beliau menggunakan perkataan “Allah” dalam majalah itu adalah haram dan perkataan itu bukan eksklusif bagi agama Islam.

Dr Ahmad Zahid berkata umat Islam di negara ini amat menghormati kedudukan agama lain dan tidak mahu ada pihak mencampuri urusan agama Islam.

Katanya sebelum ini, Majlis Fatwa Kebangsaan telah menetapkan dengan jelas bahawa perkataan “Allah” adalah khusus untuk orang Islam kerana ia merupakan perkataan khas sementara “Tuhan” merupakan nama am.

“Kalau selama ini tidak ada penulisan yang menggunakan perkataan “Allah” (bagi agama bukan Islam) mengapa pula akhbar mingguan ‘Herald-The Catholic Weekly’ terlalu ghairah hendak menggunakan perkataan “Allah”.

“Dalam Perlembagaan Persekutuan menetapkan agama Islam adalah agama rasmi sementara agama lain boleh diamalkan di Malaysia tetapi tidak boleh disebarkan di kalangan orang Islam,” katanya.

Beliau dengan itu menggesa semua tokoh ulama, pertubuhan bukan kerjaan dan seluruh umat Islam bersatu dalam hal melibatkan kesucian agama Islam.

1 Comment »

  1. satu tindakan yang memalukan diri sendiri. Bertindak tanpa mengenal fakta, siapa agaknya yang menaja aktiviti demonstrasi sedemikian dan bagaimana TV3 boleh mendapat liputan yang terperinci? Saya pasti ianya telah dirancang dengan teliti dan infor mengenai rancangan demonstrasi tersebut telah disalurkan kepada pihak media lebih awal.mereka yang terlibat dengan demosntrasi itu seharusnya ditahan ISA kerana tindakan mereka ini boleh mengancam keselamatan negara. TV3 juga patut sedar batas kebebasan media. liputan meluas mengenai isu sedemikian boleh mencetuskan suasana yang tidak diingini seperti yang berlaku di negara jiran.Walaubagaimana pun saya beranggapan ini semua adalah taktik politik meraih sokongan orang melayu khususnya yang mula beralih kepercayaan. Namun ini adalah taktik merbahaya dan saya percaya ianya bukan dirancang oleh orang lama politik tapi orang muda dan baru yang ingin mahu menjadi hero dan meraih lensa politik ke arah nya….

    Comment by Dennis Kaiser — January 7, 2010 @ 11:52 am | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: