"Mangkang Menua,Mangkang Dunya,Ngetan Ke Bansa!!"

March 19, 2010

Malaya Tipu Borneo

Filed under: Malaysian Agreement — Pengayau @ 5:40 am
Tags: ,

 

Taken from http://knightadventure.blogspot.com/2009/04/aprilfool-malaya.html

Ini Kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu A.K.A Malaya!!

Hadiah dari Haji Julaihi Haji Suut

Cerita kita hari ini: Malaya kantoi. Malaya tipu Borneo. Malaya putar-belit sejarah. Malaya berhutang dengan Borneo. Sasaran cerita ini: Orang Borneo mesti copy-paste dan emailkan kepada sekalian rakyat jelata Malaysia. Tujuan cerita ini: Pembetulan sejarah Malaysia.


Pakcik diberi keutamaan oleh The Four Horsemen dari kepulauan Borneo untuk membentangkan kertas kerja berkenaan penubuhan Malaysia tahun 1963 dan perkara-perkara bersabit 1963. Ulasan pakcik hari ini banyak berdasarkan fakta-fakta sejarah yang dipetik dari pelbagai sumber yang dipercayai, termasuk transkrip orang Inggeris di Parlimen British. The Four Horsemen menamakan kertas kerja hari ini ‘Aprilfool Malaya’.

Projek APRILFOOL MALAYA (tugasan):

 1. The Debate On The Malaysia Bill In The British Parliament 19th July 1963, (Kajian Sarah J. Brooke)
 2. How Sarawak was conned into the Formation Of Malaysia: Dr Ooi Keat Gin (Kajian James anak Bond)
 3. Separate but equal by N Shashi Kala and Ooi Ying Nee; Things fall apart By Sim Kwang Yang (Kajian Devil’s Advocate)
 4. 20-Point Agreement by Wikipedia

Tugasan-tugasan di atas diserahkan untuk tindakan lanjut pakcik, maksudnya penulisan dan pembentangan dalam bahasa ibunda.

Sebut saja ‘sejarah’, pasti ada pembaca-pembaca yang mula hilang minat. Maklum saja lah manusia-manusia zaman plastik sekarang cenderung kepada sesuatu ala tema Maggie Mee ‘cepat dimasak sedap dimakan’. Minta maaf, pembentangan kertas kerja hari ini tidak dapat dipercepatkan. Tetapi kita mungkin boleh buat ia jadi sedap didengar.

Lantaran itu pakcik diberi peranan untuk bercerita. Dua sebab. Pertama, Bahasa Malaysia, atau singkatannya BM, senang difahami oleh setiap lapisan masyarakat, termasuk orang Penan. 100 peratus orang Malaysia boleh membaca BM, sedikit pengecualian diberi kepada orang Cina dan India. Masih ada segelintir mereka yang tidak pandai membaca bahasa kebangsaan, walaupun sudah lebih 40 tahun bermastutin di negara ini. Tertanya-tanya pakcik, adakah mereka-mereka ini sebetul-betulnya rakyat Malaysia. Barangkali bila bencana melanda baru kita boleh kesan mana satu Malaysia jati mana yang Malaysia setinggan.

Sebab keduanya pula ialah pakcik Julaihi pandai bercerita – demikian anggukkan datuk-nenek adik-kakak di rumah. Lantaran itu pakcik terpaksa – konon-kononnya terpaksa – membentangkan kertas kerja kita hari ini dengan gaya dan ragam yang sudah jadi resmi pakcik Julaihi, dilakukan demi mengekalkan minat pembaca. Dengan itu, penggunaan Bahasa Baku berakhir setakat ini. Hujah-hujah, dakwah atau dakyah yang seterusnya perlu diadunkan dengan bahasa Gila-Gila atau Din Beramboi.

Minta maaf, cerita kita hari ini ada sedikit mabuk… dari segi pengolahan bahasa. Hentam sana hentam sini, hentam atas belakang, kasi tangkap syok topik yang boring. Part-part lain kita tak mabuk. Waras sewaras-warasnya.

Kalau ada lumpur di ladang
Sepatu bergaya jangan ditayang
Kalau dah bersedia awang dan dayang
Satu Malaya kita kasi goyang

B.A.H.A.S.A & B.A.N.G.S.A
http://knightadventure.blogspot.com/2009/04/aprilfool-malaya.html
Komentari Haji Julaihi Haji Suut

Bahasa Malaysia
Siapa bilang Gadis Melayu tidak menarik, tidak memikat hati? Demikian dendangan Mawi dan Jamal Abdillah. Gadis Melayu memang cun giler. Dia punya lenggok boleh memukau pak Arab.

Tetapi Gadis Melayu tak secantik Gadis Malaya. Ada lagi satu gadis idaman kalbu, tangga teratas dari Gadis Melayu dan Gadis Malaya. Kelahiran campuran Sabah dan Sarawak, nama sang puteri ialah Gadis Malaysia.

Siapa bilang Bahasa Melayu tidak menarik, tidak memikat hati? Demikian pertanyaan Anwar Ibrahim dan Hishamuddin Hussein. Pakcik yang bilang! Pakcik kata Bahasa Melayu memang tak menarik langsung, tak ada kelas, tak sedap, tak ketat, tak nyaman. Ha, lagi engkau!

Sekejap bahasa pengantaraan jadi Bahasa Baku, kejap jadi Bahasa Malaysia, kejap jadi Bahasa Melayu, kejap jadi Bahasa Malaya aper ntah. Lepas tu dia banyak versi. Ada bahasa Kolumpo, ada bahasa Putrajaya, ada bahasa filem cetak rompak. Ada pulak istilah-istilah bahasa Indonesia di-bilang-kan dan di-bisa-kan dalam bahasa Malaysia. Tapi pandai pulak diaorang reject ‘membutuhkan’.

Tapi pakcik tak mahu lagi dah berjuang, berbilang, berbisa, atau berbutuh dalam belukar bahasa. Banyak kali dah pakcik tulis bab-bab ni. Pendirian Kementerian Pendidikan masih serupa orang mabuk, kejap ke hulu kejap ke hilir. Diaorang nak aper sebenarnya – bangsa ke bahasa? Kita orang Sabah dan Sarawak, penganut setia BM zaman-berzaman, jadi bengang bila bangsa Melayu sendiri buat murtad pada bahasa dia. Tau tak per.

Kalau ikut-ikut lah kan, kalau digunapakai 20-Point Agreement (Sabah) dan 18-Point Agreement (Sarawak) semasa penubuhan Persekutuan Malaysia 16 September, 1963, bahasa rasmi Sabah dan Sarawak ialah Bahasa Inggeris.

POINT 2: “Malay should be the national language of the Federation. English should be an official language of North Borneo for all purposes, State or Federal, without limitation of time.”

Habis tu siapa yang pandai-pandai gantikan English dengan BM di sekolah-sekolah kerajaan di Sabah dan Sarawak? Malaya yang buat, bermula tahun 1979 kalau tak silap pakcik. Lepas tu bila Sabah dan Sarawak dengan sukarela menerima subjek BM dalam bilik darjah, bila ibubapa-ibubapa sanggup berbelanja untuk beli buku sekolah buat anak-anak, Malaya pulak buat macam-macam pada Bahasa Malaysia setiap kali tukar menteri pendidikan – 1983, 1987, 2006, kalau tak silap pakcik.

POINT 15: “The existing educational system of North Borneo should be maintained and for this reason it should be under state control.”

Orang Borneo masa tu semua pandai English. Ayahanda pakcik sempat buat Master lagi kat Eropah. Tapi Borneo baik hati pada Malaya. Borneo anggap BM sebagai satu cara Malaysia boleh buat satu identiti, dan Borneo pun melupakan identiti mereka demi identiti nasional. Demi Malaysia kita orang Borneo sanggup berkorban. Demi negara!

Bila Borneo sudi menerima pendidikan Malaya, jangan lah pulak orang Malaya haru-birukan bahasa kita seMalaysia. Cukup lah tu. Sains dan Matematik bukan orang Melayu yang buat. Kalau molek matapelajaran sains dan matematik diajar dalam bahasa Inggeris, apa salah nyer? Isu-isu nasionalisma tu tak payah dimainkan. Inggeris ker, Arab ker, Cina ker… tak hilang Malaysia kita, tak rugi apa pun kita.

Atau Melayu yang rugi? Begitu ye? Sound lah awal-awal. Cover line di sini ialah bahasa ialah demi bangsa dan bukan integrasi nasional, identiti negara. Begitu ye? BM kena diubahsuai supaya pelajar Malaya senang pandai, pelajar Borneo lambat nak pandai. Begitu ye? Kalau itu perjuangan Malaya, Borneo kena tarik diri.

Untuk tidak terus pening kepala memikirkan isu BM ni dan tanpa perlu menunggu buku teks sekolah diubahsuai sekali lagi, pakcik dan angkatan The Four Horsemen, bermula dari hari ini, saat ini, mengiktiraf hanya satu jenis BM di Malaysia iaitu Bahasa Baku. Lain-lain BM selain daripada Bahasa Baku adalah tidak sah, tidak berguna dan kurang-Malaysia lebih-Melayu. Lain-lain BM, seperti bahasa yang pakcik gunakan di sini dianggap bahasa mabuk atau bahasa bohsia atau bahasa blog. Itu pendirian kita.

Agama Islam
Sama kes dengan Bahasa Melayu, agama Islam bukan agama rasmi di kepulauan Borneo. Demikian peruntukan 20-Point Agreement (Sabah) dan 18-Point Agreement (Sarawak).

POINT 1: “While there was no objection to Islam being the national religion of Malaysia there should be no State religion in North Borneo, and the provisions relating to Islam in the present Constitution of Malaya should not apply to North Borneo.”

Tak payah diulas dengan panjang lebar, nanti ada pihak yang terlebih akal. Hakikatnya ialah Islam atau Kristian atau Hindu atau Buddha, termasuk animisma, adalah OPTIONAL ITEM di Sabah dan Sarawak. Silakan memilih, tapi jangan dipaksa. Jangan gunakan peruntukan undang-undang Islam Malaya ke atas aspek keagamaan di Sabah dan Sarawak. Tunku Abdul Rahman saksi perjanjian kita.

S.E.B.E.L.U.M M.E.R.D.E.K.A
http://knightadventure.blogspot.com/2009/04/aprilfool-malaya.html
Komentari Haji Julaihi Haji Suut

Kelahiran Malaysia

“Tanggal 31, bulan lapan, lima puluh tujuh…” Demikian nyanyian allahyarham Sudirman Haji Arshad.

Ada pulak seorang lagi artis Malaya buat lagu kemerdekaan Malaysia. “Saya anak Malaysia… sembilan belas lima puluh tujuh, bulan lapan aku dilahirkan….”

Pesanan pakcik buat mamat-mamat yang sekolah tak cukup: “Engkorang anak Malaya sebenarnya, bukan anak Malaysia.”

Buat orang-orang Malaysia yang sebetul-betulnya Malaysia, ingat ini baik-baik. Ingat sampai ke anak-cucu. Tak kira apa kata orang Malaya, tak kira apa diaorang tulis dalam buku sejarah sekolah tadika sekalipun, sebetul-betulnya perkara ialah Malaysia merdeka tanggal 16 bulan sembilan tahun 1963. Satu dunia tahu. Komunis-komunis pun tahu.

Ingat, nama MALAYSIA hanya bertapak dengan rasminya pada tahun 1963, bukan 1957 seperti yang digila-gilakan orang Malaya. Borneo hanya bersetuju untuk meraikan ulangtahun Kemerdekaan Malaysia pada 31 Ogos. Haribulan sahaja, bukan tahun. Rancangan asal ialah Malaysia merdeka 31 Ogos, 1963. Tetapi disebabkan beberapa masalah semasa pembentukkan Malaysia ketika itu, Malaysia akhirnya berjaya ditubuhkan pada 16 September, 1963. Secara dasarnya 31 Ogos; secara praktikalnya 16 September.

Debate on The Malaysia Bill in The British Parliament 19th July 1963: “During September, 1962, the legislative assemblies of (Sabah) and Sarawak adopted resolutions unanimously welcoming in principle the decision to establish Malaysia by 31st August this year (1963).”

Arkib Negara dan http://www.heritage .gov.my: “Percantuman Sabah, Sarawak dan Singapura dengan Persekutuan Tanah Melayu telah melahirkan sebuah negara baru iaitu Malaysia. Bendera Malaysia telah dikibarkan dengan resminya (*rasminya) di seluruh negara untuk melambangkan lahirnya Malaysia pada 16 September, 1963.”

Malaya masuk Malaysia
Ingat lagi satu perkara. Ingat sampai ke anak-cucu. Sabah dan Sarawak tidak MASUK Malaysia. Sabah dan Sarawak adalah dua bahagian daripada empat bahagian, termasuk Malaya dan Singapura, yang membentukkan satu negara bernama Malaysia. Sebenarnya lima bahagian kalau dikira Brunei sekali. Tapi Brunei masa tu tak nak bercantum dengan kitaorang.

Perlu rasanya pakcik menerangkan lebih lanjut kes masuk-masuk ni. Persekutuan atau dalam bahasa Inggeris ‘Federation’, bermaksud dua kerajaan, atau lebih, bergabung untuk membentuk satu negara… tetapi sempadan masing-masing tidak terusik. Sama macam empat buah rumah buat satu kampung kecil. Kita sekampung dalam Malaysia, tetapi sempadan rumah aku, sempadan rumah engkau dan apa kita buat dalam rumah kita… masing-masing punya hak. Isteri aku engkau jangan usik. Anak perempuan aku kalau engkau nak, engkau masuk meminang. Pokok durian aku dan ayam ternakan aku kalau engkau nak, aku boleh sedekahkan. Jangan jadi kurang hajar macam UMNO di Sabah.

Kalau dilihat dari sudut kritis dan sinis, sebenarnya Sabah dan Sarawak yang buat Malaysia. Maka sebetul-betulnya kata, Malaya yang masuk Malaysia. Kalau Malaya tak sedap hati dengan pendapat pakcik ni, apa kata kita satu Malaysia ubah mentaliti kita. Mulai hari ini jangan lagi ada bisikan-bisikan ‘Sabah dan Sarawak masuk Malaysia’. Selepas ini kalau ada stesen TV, suratkhabar atau majalah yang kata Sabah Sarawak Masuk Malaysia… kita saman dia.

Kampung Malaysia
Sebelum Malaysia, kerajaan-kerajaan manusia bersiong sekitar Gunung Ledang, kampung-kampung pelarian Siam persisiran laut Terengganu, mukim-mukim lanun bersara sepanjang Selat Tebrau, kongsi-kongsi lombong dan estat-estat kuli getah sekitar Lembah Klang dikenali sebagai Persekutuan Tanah Melayu atau Malaya sehingga 1963. Bukan Malaya yang buat Malaysia. Kerajaan British yang tentukan nasib jadi ke tak jadi Malaysia.

Debate on The Malaysia Bill in The British Parliament 19th July 1963. The Under-Secretary of State for the Colonies (Mr. Nigel Fisher): “May I say that the leaders of the countries, which are to unite on 31st August, have shown a very high level of statesmanship throughout the past two years, and I am persuaded that they will continue to do so. We in this House certainly—I know that in this respect I speak for the whole House—wish them well in their task of creating this new independent nation in the Commonwealth, and I am quite confident that hon. Members will give the Federation a good start by giving this Bill an unopposed passage through the House of Commons today.”

(Mr. R. W. Sorensen): “I support the Bill because I believe that, on the whole, the majority of the people in the four territories of Singapore, Malaya, Sarawak and (Sabah) want Federation, if not with enthusiasm at least with what I may call prudent wisdom.”

Mr. A. G. Bottomley of Middlesbrough, East: “We are not only having an extension of Malaya. We are, in fact, creating a new (country Malaysia) … the other Commonwealth Governments have been consulted and that they will cordially welcome the new (country Malaysia) into the Commonwealth.”

Malaya merayu pada Borneo
Ingat satu lagi perkara. Ingat sampai ke anak-cucu. Malaya yang beriya-iya memujuk Sabah dan Sarawak untuk buat satu negara dengan Malaya dan Singapura. Borneo endah tak endah, mahu tak mahu, jadi tak jadi, selamba jer. Sabah dan Sarawak masa tu ada pilihan. Sama macam Brunei ada pilihan. Dia nak ke tak nak buat negara dengan Malaya, tak boleh paksa.

Malaya kowtim, bagi makan best-best, urut-urut, bawa round kampung wakil-wakil Borneo yang dijemput melawat Semenanjung Tanah Melayu. Minah-minah kabaret pun masuk menu kot. Tetapi Borneo masih tak suka MELAYU RAYA. Borneo pilih MALAYSIA. Ha! Dengar tu. Sabah dan Sarawak yang pilih nama Malaysia. Itu pasal nama Malaysia ada sehingga ke hari ini.

POINT 5: “Malaysia” but not “Melayu Raya”

Sabah dan Sarawak juga yang tentukan rupa bentuk bendera Malaysia. Kalau diikutkan pilihan Malaya, bendera Malaysia ada lambang keris bersilang dikelilingi bintang pecah lima. Engkorang ni tak habis-habis dengan Keris, serupa Iban Sarawak tak habis-habis dengan terabai.

Borneo bela Melayu
Ingat satu lagi perkara. Perkara paling penting. Ingat sampai ke anak-cucu. Sabah dan Sarawak menyelamatkan keris-bersilang-bintang-pecah-lima di Malaya, sehingga hari ini Malaya masih ada raja-raja. Sehingga Melayu boleh membesar sebagai johan dan bertaktha sebagai UMNO. Jasa Sabah dan Sarawak sangat besar kepada Melayu. Sabah dan Sarawak bela nasib Melayu dari hari pertama Malaysia ditubuhkan dan dibutuhkan.

Sebelum ada Malaysia, Singapura dah dua kali cadangkan Malaya dan Singapura bergabung buat satu negara – pertengahan 50an dan 1959. Tapi Melayu di Malaya takut. Melayu takut! Sebut sekali lagi, Melayu takut! Takut bukan apa. Cina Singapura campur Cina Malaya, tenggelam Melayu.

Menurut bancian 1960 di Malaya: Melayu 3.460 juta; Cina 2.552 juta; India 700 ribu. Bancian di Singapura pula: Melayu 232 ribu; Cina 1.253 juta; India 140 ribu. Malaya campur Singapura: Melayu 3.6 juta, Cina 3.8 juta. Cina masa itu memang dah kaya raya, ada kekuatan tentera Chin Peng pulak tu. Maksudnya, tuan-tuan dan puan-puan, kalau Singapura dan Malaya buat satu negara, Malaysia hari ini adalah negara Cina. Islam akan dikulupkan dibawah pengaruh komunis.

Dr Ooi Keat Gin, pakar sejarah Asia Tenggara: “Why Malaysia? The initiative apparently came from the wishes of Singapore’s leaders. David Marshall, Chief Minister of Singapore during the mid-1950s, was keen for a merger but the Tunku then was reluctant. Then in 1959, when Lee Kuan Yew of the People’s Action Party assumed the chief ministership, he too proposed a Malaya-Singapore merger for economic and political reasons. The Tunku’s initial reaction was at best lukewarm. As the political Left in Singapore gained momentum, however, the Tunku began to warm up to Lee’s persuasive arguments of merger.

Although the Tunku and his Malay colleagues in the United Malay National Organisation (Umno) did not want to have a Left-leaning Singapore as their neighbour, neither did they wish for a merger with Chinese-dominated Singapore that would mean upsetting the racial arithmetic in favour of the Chinese.

The Borneo territories then became imperative components in the wider federation scheme. Nearly 70% of the nearly 1.3 million inhabitants (1960 census) of Sabah, Brunei and Sarawak comprised Malay-Muslims and non-Muslim indigenous peoples, the Borneo territories were viewed favourably as a counterweight to Singapore’s Chinese majority.”

Malaya hanya berani buat negara dengan Singapura kalau Borneo juga masuk sama. Dengan adanya Melayu-Muslim dan masyarakat pribumi yang ramai di Sabah dan Sarawak, pecahan penduduk Cina dan bukan-Cina di Malaysia jadi seimbang.

Dr Ooi Keat Gin: “This racial arithmetic, however, hinged on an assumption: “that in extreme racial issues the indigenous population of Borneo might choose to align themselves with the Malays (of Malaya), to whom they were racially akin, rather than to the Chinese”.”

Bila tahu Cina tak boleh dah pegang Malaya, Singapura keluar Malaysia 9 Ogos 1965. Sekaligus Melayu menjadi majoriti di Malaysia. Tetapi peranan Borneo dalam politik Malaysia kekal. Kalau bukan kerana Sabah dan Sarawak, orang Cina sudah jadi Perdana Menteri Malaysia pada tahun 1969. Sila rujuk peristiwa berdarah 13 May.

Ha! Lagi Melayu nak sombong kat orang Borneo? Ha! Cetakkan cerita ini dan baling kat muka diaorang. Bagi UMNO baca puas-puas. Sedar diri tu sikit. Cakap kat dia, diaorang tu sebenarnya penakut. Dia jadi berani hanya bila Sabah dan Sarawak jadi geng dia. Kalau bukan kerana Sabah dan Sarawak, entah apa jadi dengan nasib Melayu.

Bumiputera kita
Kita tahu lah Malaya memang penakut, tapi apa yang Malaya phobia sangat dengan Borneo? Tak cukup dia nak meng-UMNO-kan satu Borneo, PAS Malaya ada pulak cita-cita nak meng-Islam-kan satu Malaysia. Respek lah sikit. Ingat janji kita tahun 1963. Ingat jangan tak ingat.

Malaya ada Singaphobia ye? Takut Sabah dan Sarawak keluar Malaysia macam Singapura keluar Malaysia tahun 1965 ye? Malaya takut rugi tak ada minyak dan kayu balak ye? Malaya takut Cina kembali berkuasa ye? Malaya takut Tun Perak kena berlawan sorang-sorang dengan Siam ye? Malaya takut, kalau tiada Sabah dan Sarawak, Malaysia akan dilabelkan negara 100 peratus extremis Islam oleh kuasa barat ye?

Habis tu apasal pentingkan sangat isu-isu Melayu Malaya bila berurusan dengan hal ehwal Borneo? Seolah-olah Melayu itu satu komoditi yang boleh dilombong, ditebang, digerudi sehingga dapat memuntahkan jongkong-jongkong emas? Melayu dan Bumiputera Borneo sebenarnya sama perahu, sama nasib, sama impian, sama perjuangan, sama cap. Bumiputera Borneo pun setaraf Melayu Malaya juga tau? Baca 20-Point Agreement (Sabah) dan 18-Point Agreement (Sarawak).

POINT 12: “In principle, the indigenous races of North Borneo should enjoy special rights analogous to those enjoyed by Malays in Malaya, but the present Malays’ formula in this regard is not necessarily applicable in North Borneo.”

Entah apa tafsiran engkorang tapi kefahaman pakcik tentang POINT 12 ialah hak-hak keistimewaan orang Melayu di Malaya dikongsi sama dengan masyarakat Bumiputera Sabah dan Sarawak. Selain daripada garisan halus yang memisahkan Melayu Malaya dan Bumiputera Borneo, pada dasarnya Bumiputera di serata Malaysia berkongsi nasib, duduk sama rendah berdiri sama tinggi.

Itu janji kita dulu. Itu sumpah kita walau sampai ke liang lahad. Borneo sudah membela nasib Melayu Malaya di zaman kegetiran 1960an, bersama-sama dengan Melayu Malaya menembak komunis-komunis di hutan Pahang, sehingga hari ini mereka membesar sebagai johan, bertaktha sebagai UMNO.

Giliran Melayu Malaya pula membela Borneo. Silakan…

S.E.L.E.P.A.S M.E.R.D.E.K.A
http://knightadventure.blogspot.com/2009/04/aprilfool-malaya.html
Komentari Haji Julaihi Haji Suut

Nyanyian pakcik Julaihi:
“Saya anak Malaysia, saya anak Malaysia
1963, bulan sem-bilan aku dilahirkan
Disebuah negeri yang diberi nama
Ne-ge-ri Sa-ra-wak

Saya anak Malaysia, saya anak Malaysia
Kata mereka kita satu negara
Kata mereka kita satu bangsa
Aku pergi sini dan aku pergi sana
Rupa-rupanya kita tak sama…”

Sim Kwang Yang, bekas MP Bandar Kuching, menulis keluhan beliau dalam thenutgraph.com pada 15 September 2008, “The long-standing question among Sabahans and Sarawakians has been this: Have the promises of Malaysian independence been fulfilled for the people of these two states, or have they been liberated from British colonial rule in 1963, only to become quasi-colonies of Kuala Lumpur?”

Keluhan-keluhan budak Sim ni bukan perkara baru. Sejurus selepas Singapura keluar Malaysia tahun 1965, Borneo sudah terasa perubahan sikap Malaya. Tanpa Singapura, dan selepas Cina dikalahkan pada 13 May 1969, Melayu Malaya jadi angkuh. Dan bila Bapa Kemerdekaan bertukar Bapak UMNO, muncul lah watak-watak dayus dan kulup seperti yang kita lihat sekarang. Mereka ini lah yang mengilhamkan ramai lagi watak-watak dayus dan kulup seperti Bung Mokhtar di Sabah dan Taib Mahmud di Sarawak. Maka semakin lah dayus dan kulup Iban-Iban PBDS… sekulup-kulupnya Temenggung Jugah.

The Cobbold Commission published its findings in Report of the Commission of Enquiry, North Borneo and Sarawak in August 1962: “It is a necessary condition that, from the outset, Malaysia should be regarded by all concerned as an association of partners, combining in the common interests to create a new nation but retaining their own individualities.

“If any idea were to take root that Malaysia would involve a ‘take-over’ of the Borneo territories by the Federation of Malaya and the submersion of the individualities of North Borneo and Sarawak, Malaysia would not, in my judgement, be generally acceptable or successful.”

Berjaya sudah Malaya mengelirukan Suruhanjaya Cobbold dan Borneo purba. Habis madu sepah dibuang. Selepas merdeka, Malaya menunjukkan warna sebenar Malaya. Malaya sudah lupa janji kita. Malaya sudah lupa sumpah kita. Seandainya syurga yang jadi saksi sumpah kita tahun 1963, alamat tak masuk syurga orang-orang Malaya. Dayus dan kulup.

Kekulupan Malaya
Tetapi apa yang Borneo dapat berkat penat-lelah, berani-mati, semangat setiakawan yang kita berikan dengan penuh komitmen dan dedikasi kepada Kerajaan Malaya? Borneo dulu ada pilihan selain dari Malaysia. Borneo boleh take-its-time macam Brunei. Ding dong-ding dong dalam jagaan British. Tapi Borneo pilih Malaysia. Borneo pilih untuk berkongsi minyak, kekayaan hasil semulajadi, aspirasi politik dengan Malaya. Borneo pilih untuk berkongsi nasib, duduk sama rendah berdiri sama tinggi, apa nak jadi jadilah, dengan Malaya.

Andaikata Cina-Cina Singapura melanggar Malaya masa itu, pakcik pasti angkatan pemburu kepala dari Kepulauan Borneo akan bangkit membantu Malaya. Borneo pilih Malaya sebagai saudara. Saudara sehidup semati.

Tetapi apa yang saudara kita di Malaya buat pada Borneo? Lihat lah wahai insan-insan di dunia apa balasan kita menyuap nasi, menyarung baju perisai, memberi keris kepada Malaya. Dia masih tak berani berlawan dengan Singapura sehingga ke hari ini. Tetapi dia berani menikam Borneo dari belakang. Saudara kita sendiri mencederakan kita. Saudara kita, ya Allah.

Kedayusan Malaya
Pakcik tak mahu bercakap dari kepala kosong. Tak pasal-pasal nanti orang KeAdilan kata pakcik dua kali lima Khairy Jamaluddin – tin kosong dari Oxford. Pakcik petik pendapat pakar undang-undang perlembagaan Dr Shad Saleem Faruqi. Kata beliau, Sabah dan Sarawak adalah dua rakan-kongsi yang penting dalam kompeni Malaysia, sebagaimana yang diwartakan dalam 20-Point Agreement. Borneo ada suara politik, kekuatan ekonomi dan hasil semulajadi yang tidak terdapat di mana-mana negeri di Malaya. Sabah dan Sarawak seharusnya diberi peranan besar dalam menentukan nasib negara.

Dr Shad: “But whether (Sabah and Sarawak) are afforded those special rights in the administration, that is the question.”

Jawapan pakcik kepada Dr Shad, nak pegang jawatan ketua setiausaha dalam pentadbiran awam pun tak pernah dapat. Bekas ketua menteri Sabah Bernard Dompok setuju 100 peratus dengan kenyataan ini. Sabah nak buat stesen TV dia sendiri pun tak boleh, dari awal 80an lagi memohon.

Diingatkan sekali lagi, secara dasarnya MALAYSIA 1963 mengilhamkan Sabah dan Sarawak sebagai dua daripada empat wilayah dalam Malaysia… disamping Malaya dan Singapura sebagai dua lagi wilayah. Maksudnya di sini, tuan-tuan dan puan-puan, Sabah atau Sarawak bukan salah satu daripada negeri-negeri dalam Malaysia. Borneo ialah kerajaan dia sendiri dalam pentadbiran Malaysia sama seperti Wales kerajaan dia sendiri dalam pentadbiran United Kingdom dan France Guinea dalam pentadbiran Perancis.

Kedah, N9, Pahang, Kelantan, Johor, Perak, Perlis, Selangor, Terengganu, Pulau Pinang, Melaka dan Kuala Lumpur adalah 12 negeri-negeri dalam Malaya. Tawau, Sandakan, Sepitang, Kundasang, Kota Kinabalu dan sebagainya adalah negeri-negeri dalam Sabah. Kuching, Sibu, Bintulu, Miri, Limbang, Lawas dan sebagainya adalah negeri-negeri dalam Sarawak. Chinatown-chinatown adalah negeri-negeri dalam Singapura. Pasal itu bila empat wilayah ini – Singapura, Sabah, Sarawak dan Malaya – bergabung, mereka membentuk negara Malaysia. Begitu sebenarnya konsep Malaysia, seperti yang termaktub dalam 20-Point Agreement (Sabah) dan 18-Point Agreement (Sarawak).

POINT 17: “Representation in Federal Parliament. This should take account not only of the population of North Borneo but also of its size and potentialities and in any case should not be less than that of Singapore.”

Borneo masa tu tak kenal pun Kelantan atau Pahang, apatah lagi Langkawi. POINT 17 sebenarnya mengiktiraf Sabah satu negeri, Sarawak satu negeri, Singapura satu negeri dan Malaya satu negeri. Empat negeri-negeri dalam Persekutuan Malaysia. Selangor, Johor, Pulau Pinang dan sebagainya adalah setakat daerah-daerah dalam negeri Malaya. Begitu kefahaman British semasa Malaysia dibentuk tahun 1963.

Kalau Malaya ada 20 MP dalam Federal dan Singapura ada 10 MP dalam Federal, Sabah mesti ada 20 MP, Sarawak mesti ada 20 MP. Bukan macam yang ada sekarang ni. Negeri sekurus-kurusnya Perlis pun ada MP ramai-ramai. Semua kuota MP Singapura Malaya dah ambik ye? Lepas tu dia bagi kat Permatang Pauh ye? Apasal tak bagi Sabah dan Sarawak?

Konsep Malaysia 46 tahun selepas Merdeka dah lari tune dah, sumbang, berat sebelah… dayus dan kulup. Itu lah balasan Borneo membela nasib Malaya.

Borneo vs Malaya
MALAYSIA 1963 adalah persekutuan 4 kerajaan – Sabah, Sarawak, Malaya dan Singapura. Singapura keluar persekutuan tahun 1965, tinggal Sabah, Sarawak dan Malaya dalam Malaysia: Sabah satu wilayah, Sarawak satu wilayah dan Malaya satu wilayah. Maka, sebetul-betulnya kata, sewaras-warasnya minda, sejitu-jitunya istilah, Sabah dan Sarawak campur adalah dua pertiga Malaysia; Malaya hanya satu pertiga Malaysia!

Dalam ertikata lain, 12 negeri-negeri Malaya bergabung masih tak setanding Sabah dan Sarawak sebagai dua wilayah. Seharusnya, kerja-kerja pembangunan sosio-politik, ekonomi, dan infrastuktur di Sabah dan Sarawak mesti dibuat lebih pesat daripada mana-mana satu, dua, empat atau 12 negeri-negeri di Malaya bergabung. Kalau Malaysia boleh upgrade-kan Negeri Perlis dari negeri-dunia-ketiga sehingga boleh jadi negeri-membangun dan sekarang negeri-maju, dunia Malaysia seharusnya boleh bangunkan Sabah atau Sarawak dengan usaha 12-kali-Perlis. Pasal Sabah atau Sarawak bukan negeri; ianya satu wilayah besar. Begitu maksud MALAYSIA 1963.

Sebaliknya apa yang berlaku ialah kepentingan-kepentigan Sabah dan Sarawak diperlekehkan setiap kali – kecuali masa pilihanraya Parlimen. Pembangunan di Malaysia, samada budaya pop atau politik nusantara, hanya berlangsung disepanjang garisan tiga bangsa-bangsa di Malaya – Melayu, Cina dan India. Seolah-seolah dasar ekonomi baru tak pandang langsung rakyat Sabah dan Sarawak. Kalau ada pun, setakat tempias-tempias dasar pembangunan.

Seperti dakwaan Sim Kwang Yang – walaupun pakcik tidak begitu setuju –, Sabah dan Sarawak sangat mundur dari segi pembangunan sosio-ekonomi dibandingkan Malaya; antara negeri paling miskin di Malaysia, terletak di kedudukan sedikit atas dari Kelantan.

Trans-Borneo Highway yang menghubungi Sabah dan Sarawak bukan lebuhraya sebenarnya. Apa lebuhraya kalau setakat dua lorong? Banyak kali dah bas ekspres dengan bas ekspres bertembung di tengah-tengah jalan. Ya lah, kat Malaya pun ada kemalangan yang sama. Tapi itu berlaku kerana pemandu-pemandu Malaya semua lesen kowtim punya, lebuhraya 8-lorong pun bas boleh bertembung dengan lori. Lepas tu orang Malaya minta lagi jalan dibesarkan supaya tak kemalangan maut. Malaysia pun bagi lagi peruntukkan meluaskan jalan, kalau boleh satu kereta satu lorong.

Sabah dan Sarawak pam berjuta-juta duit ke dalam tabung Federal hasil keluaran gas asli dan petroleum. Borneo hormat syarat-syarat negara Federal. Maka Borneo pun berpuas hati dengan setakat 5 peratus; atau dalam perbandingan matematik kaki-lima Borneo bagi RM100 juta kepada Malaysia, Borneo simpan untuk bekal dia sendiri setakat 5 juta. Setiap tahun pulak tu. Kerajaan persekutuan Malaysia, melalui Petronas, mengagih-agihkan kekayaan pembangunan kepada negeri-negeri di Malaysia, termasuk Labuan. Yang pelik nya tu, hampir semua pembangunan bertumpu di Malaya sahaja, siap ada Twin Towers lagi diaorang. Dah Malaya banyak sangat duit, diaorang senang-senang jer buat by-election di sana-sini. Itu duit Borneo tu diaorang guna.

Iya lah, negeri-negeri lain pun ada bagi duit juga kat Federal. Pahang kerja siang-malam banting tulang tapi setakat boleh bagi RM10 juta kepada Federal. Melaka pancing ikan dan pelancong hari-hari tapi boleh bagi setakat RM12 juta jer. Sawah padi di Kedah boleh bagi RM7 juta jer. Sabah dan Sarawak senang-senang bagi RM500 juta setahun.

Kita belum cakap lagi pasal Subsidi. Ada subsidi minyak, subsidi barang-barang terkawal, subsidi makanan, subsidi sekolah dan macam-macam lagi lah subsidi. Bonus Perkhidmatan Awam dan tangga gaji naik dua tiga skala pun ada. Orang Malaya bukan tahu pun dari mana datangnya semua duit tu. Diaorang cuma tahu bedal jer. Lepas tu pandai pulak tunjuk lagak kat orang Sabah dan Sarawak. Malaysia naik angkasa guna duit Borneo, diaorang tahu ke?

I.K.L.A.N
Julaihi kutuk berhabis

Malaysia selepas Singapura adalah persekutuan tiga sahabat – Malaya, Sabah dan Sarawak. Labuan dan Putrajaya adalah hasil persetubuhan tiga sahabat. Jadi jangan anak-tirikan Sabah atau Sarawak kerana kita bukan anak-anak. Kalau Malaya tu seorang bapak, kita emak anak.

Bila lambat si-bapak kat Federal kasi belanja, banyak kali Sabah dan Sarawak korek tabung dia sendiri untuk buat projek Malaysia dia. Sarawak hantar satu kontinjen atlit-atlit dia bertanding di Australia tahun 2004. Semua kos tanggung sendiri. Ada lah seorang dua menang. Siapa dapat nama? Bendera Malaysia juga yang dikibarkan.

Walaupun miskin dan terpinggir jauh dari pusat tamadun Malaysia di Kuala Lumpur, orang-orang Sabah giat berlatih sehingga mereka boleh menang Akademi Fantasia dan Juara-Juara Lagu. Ha! Itu baru nama KUALITI MALAYSIA yang betul-betul kualiti. Bob Limbang bukan apa tak menang. Kualiti memang kualiti tapi Limbang tak cukup handphone.

Bukan macam artis-artis Malaya yang ramai-ramai masuk industri hiburan pasal bapa dia Yusuf Haslam atau emak dia ada bau-bau bacang dengan Aziz M. Osman atau dia siang malam berkepit dengan datuk-datuk. Itu bukan Kualiti Malaysia namanya. Itu Kualiti Bohsia.

Tengok Mawi engkorang tu. Bila dah berjaya, dia tak ingat lagi tunang dia. Sama macam Malaya tak ingat Borneo selepas Merdeka.

Kita sambung iklan Kutuk Berhabis di lain siaran.

M.A.S.A D.E.P.A.N M.A.L.A.Y.S.I.A
http://knightadventure.blogspot.com/2009/04/aprilfool-malaya.html
Komentari Haji Julaihi Haji Suut

Tiga Negara Malaysia
Selepas mengkaji senario-senario SEBELUM MERDEKA dan SELEPAS MERDEKA dan setelah mengetahui nasib Borneo sebenarnya tidak dibela oleh Malaya, maka pihak The Four Horsemen dari kepulauan Borneo bermula hari ini bersetuju sebulat suara untuk memecah-belahkan Malaysia.

Bermula dari hari ini, Malaya adalah satu negara tersendiri. Negara Sarawak dan Negara Sabah adalah negara dia sendiri. Malaysia wujud hanya pada nama, kerana bahasa kita sama. Kalau dulu Sabah dan Sarawak berkahwin dengan Malaya untuk buat rumahtangga Malaysia, sekarang kita bercerai Talak 1.

Malaya kena pujuk Sabah dan Sarawak.

Kebiasaannya bila pasangan rumahtangga kena berhadapan dengan situasi Talak Satu baru lah si-suami panik, sedar kelalaian dia. Itu yang kita harapkan. Kita harap Malaya sedar kesilapan, kedayusan dan kekulupan dia. Kalau Malaya dah sedar tu, cepat-cepatlah merujuk; kulup tu sunatkan cepat-cepat. Semenjak Sarawak jadi janda ni, dengar khabar Singapura berminat kat kita. Brunei dan Filipin pula berminat kat Sabah.

Musuh dalam selimut
Kita buat keputusan nekad seperti isteri merajuk bukan tanpa sebab-sebab yang sah. Ada alasan-alasan yang baik. Sabah dan Sarawak sudah tak tahan dengan kerenah Malaya. Malaya bernikah dengan Sabah dan Sarawak kerana idamkan harta pusaka nenek-moyang kita. Sekarang Malaya nak kita serahkan surat wasiat yang ditulis oleh Tunku Abdul Rahman semasa dia datang meminang Borneo tahun 1963. Surat wasiat itu lah satu-satunya bukti kecintaan Malaya pada Borneo. Tanpa surat wasiat 20-Janji itu apa lah gunanya Malaysia.

Daily express http://www.dailyexpress.com.my/news.cfm?NewsID=64416
“Kuala Lumpur: The Sabah and Sarawak governments have been urged to take steps to review the Malaysia Act, the 20-point agenda and other rules and conditions agreed upon when they became part of Malaysia in 1963. The agreements should be re-looked to suit current needs, Deputy Minister in the Prime Minister’s Department M. Kayveas said in the Dewan Negara Monday.”

Dalam pengertian lain, dia mahu Point-Point itu dimansuhkan. Agak-agaknya hero bollywood ni tak pandai sejarah Malaysia atau dia terbawa-bawa mentaliti Tamil dan berniat untuk membuka lapangan terbang dan pelabuhan Borneo untuk kemasukkan berjuta-juta sanak-saudara dia dari Sri Lanka. Untuk kesedaran beliau, pakcik petik pesanan British kepada Malaysia.

British Parliament 1963: “Any change in the law made in the Federal Parliament will have to go back to the local territories for confirmation; in other words, that no law can be imposed on a territory against its will. That is extremely important.”

Budak Kayveas ni mana dia letak kepala dia? Kalau tak kerana sekatan 20-Point Agreement dah lama dah anasir-anasir Malaya bermaharajalela di Sabah dan Sarawak. Kita tak nak tu. Kita tak nak negeri kita Sarawak atau Sabah bersepah dengan orang-orang hitam berkempen di jalanraya-jalanraya menjulang sepanduk Hindraf.

Kalau Hindraf hendak berbunuhan dengan ISA atau Melayu, buat lah kat negara engkorang sendiri. Kalau PAS hendak menjatuhkan hudud keatas Pak Lah buatlah kat negara engkorang sendiri. Kain-kain Borneo jangan sampai tersingkap. Kesucian Borneo mesti terpelihara.

20-Point Agreement memelihara kesucian Borneo. Bila ada watak-watak hitam seperti Kayveas cuba mencabul kesucian Borneo dan bila Malaya tak buat apa-apa pada Kayveas… apa gunanya Malaya sebagai suami. Dayus dan kulup.

Nota terakhir buat Malaya

Buat suamiku Malaya,

Izinkan lah adinda memencilkan diri dari kehadiran abang buat seketika. Sepanjang pengasingan ini, mudah-mudahan abang terkenangkan kisah silam zaman percintaan kita suatu ketika dulu bila hujan rintik-rintik sekalipun tidak dapat meleraikan rangkulan mesra abang. Memori itu hadir lagi. Angin sepoi-sepoi bahasa dari samudera selatan. Ah, betapa adinda amat menyayangi abang saat itu. Tahun 1963. Detik bersejarah. Kita pasangan sejoli. Indahnya bercinta kan, abang?

46 tahun sudah kita bersama, abang. Ada ketikanya adinda rasa terseksa bila abang tidak mengambil peduli perasaan dan kebajikkan adinda. Malam silih berganti. Adinda dibiarkan kesunyian. Barangkali sudah takdir kita tidak bersama selamanya. Sebelum pemergian adinda, disertakan di sini surat-surat gurindam asmara yang mungkin boleh mengingatkan abang pada janji-janji manis mu.

Kerana adinda masih menaruh harapan.

Andainya tiada lagi sisa-sisa harapan, kalau nyata abang memang tak menyukai adinda lagi, putuskan saja hubungan kita. Bukan kehendak adinda tapi bila abang terus bersikap dingin pada hati yang mengharap kasih sayang abang… apa lah ertinya perkahwinan kita. Biarkan lah adinda membawa diri jauh-jauh, semoga terluput segala kenangan kita. Kalau adinda tiada makna lagi bagi abang, ceraikan lah adinda.

Tetapi sekiranya ada kesedaran pada abang dan kalau terlintas difikiran abang adinda adalah cinta pertama abang, insan penyayang yang berada di sisi abang di masa-masa abang kesusahan, memapah abang bila abang keletihan, memberi air seteguk dua bila abang keletihan… bila kenangan-kenangan itu menggamit rindu, bila abang sedar abang masih menyayangi adinda, kembalilah. Adinda menanti kepulangan abang.

Yang merindui keikhlasan mu,

Isterimu Sabah Sarawak

Ends………………………..

******************************************************************************************************************************

Read also:

 SHATTERED HOPES AND BROKEN DREAMS

Malaysia is made up of 3 countries as equal partner

September 16th 1963 is a GRAVE MISTAKE!!!

Sabah 20 points / Sarawak 18 points agreement

Click here to get a copy of the book  “The Birth Of Malaysia” by Datuk Amar James Wong Kim Min

56 Comments »

 1. Terima kasih Uncle; sebab mengingatkan siapa diri kita sebenarnya. Jenerasi demi jenerasi telah berlalu; kita semakin lupa dgn sejarah. Ada org yg sangat angkuh dan sombong, sehingga sanggup memperbodoh2kan kawan atau rakan.

  Saya harap artikel ini, akan dapat mengingatkan kembali; serta memberikan suntikan semangat baru kpd orang2 Borneo yg sekian lama terabai.

  Comment by Hamzah Ghafur — April 10, 2010 @ 7:21 pm | Reply

  • Kita telah lama terabai dan di tipu.Masa nya sudah tiba untuk kita BANGKIT dan menuntut Hak2 kita seperti yang telah di janjikan dulu..Jangan pula Habis Madu,Sepah Di Buang!!

   Comment by Pengayau — April 12, 2010 @ 10:54 am | Reply

 2. Sedih aku baca artikel ini.. Sedih mengenang nasib kita d borneo ini..

  Comment by Ishmael Jaani — April 11, 2010 @ 12:37 am | Reply

  • Ini adalah satu FAKTA dan SEJARAH yang Malaya sendiri berusaha berhempas pulas untuk melupuskan nya dari lipatan Sejarah kita.Namun kita tidak mudah lupa tetapi Malaya Memang Mudah Lupa dan Pelupa!!!

   Comment by Pengayau — April 12, 2010 @ 10:55 am | Reply

   • lagi sedih bila gadis2 borneo jadi pemuas nafsu askar2 malayu !!!!!!
    org suruh jaga srwk bukan jaga gadis2 srwk dan bini2 org srwk…!!!

    Comment by balang linggi — August 16, 2010 @ 9:05 pm | Reply

 3. salam pak cik..jgn d0k batu api la…diri sendiri x ma0 berubah salah kan bangsa lain pula…dulu kini selamanya dgn UMN0 pemimpin kamu pakai seluar panjang, bangsa kamu terlanjang….u have sh0rt thinking mind but your tongue is long as y0ur fantasy dreams……..watch when u walk, listen when u hear, n think 1000 time when u speak……..

  Comment by Anak Malaysia — April 11, 2010 @ 11:14 pm | Reply

  • Anak Malaysia,

   Betul ke sdr nie Anak Malaysia?Anak Malaya kot??kah kah kah kah..Sebelum Pak Cik berhujah dengan lebih lanjut,Pak Cik sarankan agar Sdr baca,kaji dan kaji dulu Sejarah Penubuhan Malaysia pada tahun 1963,bukan Malaya k?..Kalau lah Malaya Lupa Sejarah ataupun Malaya Mudah Lupa(Bunyi nya lebih kurang seperti Tun M punya puisi lah) tetapi kita Borneo(Sabah,Sarawak) tak mudah lupa..kah kah kah kah…

   Pemimpin UMNO dan Orang Malaya berseluar panjang sekarang pun kerana Hasil Perut Bumi kami dari Borneo.Hasil daripada Minyak dan Gas kami..kah kah kah kah..Tue pun Malaya dah lupa??kah kah kah
   Sehingga itu Sdr,Pak Cik sarankan Sdr tukar nama kepada Anak Malaya,kalau betul sdr nie Anak Malaysia,tak kan Sejarah Malaysia pun tak hafal?kah kah kah kah..

   Oh ya,seperkara lagi,cuba renungkan kembali kenapa sdr perlu mengunakan Passport untuk ke Sabah dan Sarawak sedangkan masih di dalam Malaysia?kah kah kah kah…Pak Cik tahu sdr sekarang nie duduk di Semporna,Sabah,oleh itu Pak Cik cadangkan sdr tanya dengan orang2 Sabah tentang Sejarah Penubuhan Malaysia pada tahun 1963.kah kah kah kah

   Comment by Pengayau — April 12, 2010 @ 11:15 am | Reply

  • Apa yang batu api nie….terasa ke…….!!!! Kalu awak nie lahir dunia alaf baru…terimalh kenyataan jgn hendak membebel sana…nama d pakai ANAK MALAYSIA….tau ke tak apa maksud tue…silap2 dok taruk je…mulut jaga sikit…jangan ckap bangsa org telanjang…ada adab ke…??? Agama menunjukkan bangsa lah broo….malu lah ckit….agama ada suruh hang biadab kh…agama apa hang nie?

   Comment by Boy — September 17, 2010 @ 1:09 am | Reply

 4. sedih baca tok eh…
  nang kena pijak2 bangsa kita..
  bila lagi MALAYA nk sedar?

  Comment by princebubu89 — April 12, 2010 @ 1:16 pm | Reply

  • Generasi Malaya kinek tok HARAM JADAH pun sik tauk menauk pasal FAKTA ngan SEJARAH tok..Kita tok patut SEDAR serta TAUK brapa bnyk udah HAK2 kita di rampas oleh sidak nya
   Sik cukup ngan ya,Janji2 sidak nya ngan kita dolok,knek tok tinggal Janji ajak..Kita sik PERNAH masuk MALAYSIA!!!

   Sabah,Sarawak together with Malaya and Singapore form the Federation of Malaysia in 1963.We (Sabah,Sarawak) are an equal partner in the spirits of Federalisme but today we end up merely being one of the States in Malaysia and this is FACT!!

   Comment by Pengayau — April 12, 2010 @ 2:16 pm | Reply

 5. i agree with u uncle!!!!!! as sarawakian “SARAWAK IS FOR SAWARAWAKIAN” only…. not only we must remember, but we must make CHANGE for our belove country of sarawak. either OUT from MYS or they must review back our agreement in 1963.but still want to know what is ur suggestion uncle? OUT from MYS or review back 1963 agreement??????

  im so proud with u uncle. so keep up on writing let the people of SARAWAK know about this issue……and not like rustam CM melaka stupid CM….melayu boleh hidup tanpa sabah dan sarawak.

  Comment by andy — April 12, 2010 @ 5:37 pm | Reply

  • Andy,

   The British were still responsible for us as they are the Signatories of the Malaysian Agreement in 1963.We only can hope that CIGMA(Common Interest Group of Malaysia) lead by Dtk Jeffrry Kitingan,Daniel John Jambun from Sabah and Nicholas Bawin from Sarawak will successfully gave a briefing at the House Of Lords in UK and request for British Government through the Commonwealth Parliamentary to intervene in our plights by re-look back into the 20/18 Point Of Agreement and taking into consideration wether the process of Borneonisation as being promised before has succesfully implemented in Sabah and Sarawak upon the formation.

   Anyway,we just pray and hope that sooner or later,our Rights as stipulated in the 20/18 Point Of Agreement will finnaly restored!!

   Comment by Pengayau — April 13, 2010 @ 9:04 am | Reply

 6. Terima kasih Tuan, memang saya bersetuju dgn isu bahasa urban kayhell tu..sangat setuju dasar pelajaran mau ubah2 ikut suka, anak bangsa kita yg jauh di luar bandar sana ketinggalan, sebab ibu bapanya bukan pandai cakap itu bahasa english mcm tenaga pengajar AF tu cikgu fatimah …mmg sedih jugak pikir UMNO Sabah nie…waktu Arwah datuk hidup lagi dia sentiasa pesan jangan bagi org Melayu jajah Sabah…tapi beberapa bulan selepas dia meninggal, UMNO masuk melalui sepupunya Arwah Tun M…bila teringat pesan arwah datuk, saya sedar bentuk penjajahan yang beliau maksudkan…untuk pengetahuan Tuan, arwah datuk saya pernah di penjarakan kerana menentang pembentukan yg disebut diatas…Al-Fatihah buat datuk saya Haji Sarip Ismail…

  Comment by nora — April 12, 2010 @ 11:41 pm | Reply

  • Nora,

   Ini adalah salah satu bentuk Penjajahan Baru di mana kita Sabah,Sarawak cuba di kuasai oleh UMNO yang berpusat di Malaya
   untuk kepentingan Politik mereka.Pernah kah anda membayangkan bahawa Menara Berkembar Petronas itu sepatutnya di bina samaada di Sabah ataupun Sarawak sebagai lambang kekayaan hasil perut bumi kita.Namun realiti nya jauh sekali.Harta dan kekayaan hasil perut bumi kita di punggah dan tidak cukup setakat itu,kita di pinggirkan dan di sisihkan dari arus pembangunan.

   Setelah 47 tahun,apa yang kita dapat?Sejauh mana kita telah pergi?UMNO menggunakan taktik jahat,kotor dan keji untuk menjatuhkan Pimpinan PBS yang di pimpin oleh Dtk Joseph Pairin Kitingan dan seterusnya mengambil alih kuasa untuk memerintah Sabah..Itu adalah satu Sejarah dan Fakta yang Rakyat Sabah tidak boleh lupakan!!!

   Comment by Pengayau — April 13, 2010 @ 9:15 am | Reply

  • ubah bahasa ingat tak isu batang ai????
   dgn selumber beruk nya malaya tukar kepada batang air..!!!! apa dia ingat srwk nie malaya ke?nama pon nak tukar2 !!!!!!!!11

   Comment by balang linggi — August 16, 2010 @ 9:08 pm | Reply

 7. ermm sememangnya apa yg dinyatakan diatas adalah fakta dan bukannya auta… kerana selama ini semenanjung kaya pun sebab Sabah dan Sarawak… sebab dua buah negeri ini mempunyai sumber semulajadi yg banyak yg boleh menkayakan golongan yg sudah sedia kaya…bagi yg tak bersetuju dgn artikel ini… tolong rujuk balik kat mana2 perpustakaan ataupun arkib tentang pertubuhan Malaysia… jgn ikut sedap mulut kata org batu api…

  Comment by smoochietofu — April 13, 2010 @ 8:49 pm | Reply

 8. satu isu yg penting utk sabahan/sarawakian… gerakan2/penulisan2 seumpama ini perlu diperbanyakkan dan diperhebatkan spaya generasi2muda tidak terlupa apa yg mereka miliki dan apa yg patut diperjuangkan… CUMA… TOLONG JANGAN POLITIKKAN KESEDARAN INI… bukan masanya sekarang menyalahkan mana2 parti atau mana2 politician(spclly yg berotak keparat & bangsat = masih trgolong homosapiens, tdak berbulu, berjalan tegak…tpi lebih teruk dari seekor kera, nyaris masuk kategori marsupial)… PALING PENTING wujudkan kesedaran dikalangan kita semua, yg muda, yg tua, educated/uneducated dll… jgn trlalu leka komplen – mengomplen/ tduh menuduh..sehingga TERLUPA untuk mewujudkan KESEDARAN(the 1st step) dikalangan kita semua (sabahan/sarawakian)::::: BUKAN UTK BERPECAH tpi KASIH SEDAR si LUPA DIRI…

  Comment by Yusran Abdul Rahman — April 18, 2010 @ 2:28 pm | Reply

 9. aku nak tanya pasal perjanjian point 1.. menurut dalam perjanjian tu, agama Islam adalah agama rasmi Malaysia tapi bukan di North Borneo.. Adakah ini bermaksud kebebasan beragama di North Borneo?? Sebagai contoh di Malaysia sesiapa yang kahwin dengan yang beragama Islam perlu masuk Islam, adakah cara ini sepatutnya dilaksanakan di Sarawak atau tidak?? Tujuan aku bertanyakan soalan ini untuk mengetahui kebenarannya dan bukan untuk menidakkan mana-mana agama.. Pada para pakar sila jawab soalan saya ini..

  Comment by Indrid Cold — April 27, 2010 @ 12:10 am | Reply

  • Indrid Cold,

   Report of the Commission of Enquiry, North Borneo and Sarawak,1962
   Also known as the Cobbold Commission

   “(e) Religion

   Feeling on this point ran much stronger. There are differences of opinion among the Commission.
   (i) Views of the Chairman and British members

   The non-Muslim communities are most insistent that there should be complete religious freedom as to worship, education, and propagation, in the Borneo territories.

   We recommend the insertion in the State Constitution of a specific provision to this effect.
   There remain the provisions in the existing Federal Constitution of Malaya that Islam is the national religion and that certain public expenditure may be incurred for Islamic purposes. All Muslim communities would welcome the provision that Islam should be the national religion of the Federation. But even with guarantees of freedom of religion for the Borneo States, we have met with strong resistance from many non-Muslim communities to the idea that these Federal provisions should apply to the Borneo territories. We consider that this is a matter for the peoples of the Borneo territories (which have a non-Muslim majority) to decide for themselves at a later stage when fully elected representative bodies have been constituted. We recommend therefore that the Federal provisions should not be extended to the Borneo territories in the meantime.

   (ii) Views of Malayan members

   We think that all Muslim communities would become a provision that Islam should be the national religion of the Federation. Amongst the non-Muslim who appeared before us there was a substantial number who would not object to the present practice in the Federation of Malaya, as they are satisfied with the provisions for fundamental liberties and freedom of religion in the Malayan Constitution. There were however, a number of non-Muslims who were most anxious that there should be no national religion for the Federation; a great many of them, however, would be prepared to consider that Islam might be made the national religion provided that it should not be the religion of their particular State.
   Taking these points fully into consideration, we are agreed that Islam should be the national religion for the Federation. We are satisfied that the proposal in no way jeopardizes freedom of religion in the Federation, which in effect would be secular.

   There remain, however, some objections to the provisions in the existing Constitution of the Federation of Malaya that certain public expenditure may be incurred for Islamic purposes. We feel unable to make any positive recommendation in this respect as this resistance, though strong, is small and any recommendation for a Constitutional provision to meet this objection will do violence to the present provisions in the Malayan Constitution which the weight of opinion does not require. We therefore limit ourselves to recording the point.

   Comment by Pengayau — May 5, 2010 @ 8:07 pm | Reply

 10. Pak Cik….kita patut polah sigek parti yang meyatukan 1 sarawak.Mun arap BN ngan PKR masing 2X ada agenda.SARAWAK NATIONALISM.Hampir semua Org Sarawak boleh kelakar lebih dari 2 bahasa.Org melayu boleh kelaka bahasa iban, org dayak boleh kelaka melayu.Cina boleh kelaka melayu.Bertapa plural nya masyarakat serawak tok.Mungkin dalam 10 taun akan datang kita patut pikir bukan pembangunan infrastruktur ajak, tp peluang pekerjaan.Gaji minima pekerja Blue Collar.RM 700 sebulan cukup ka???Kerja Kontrak?Gaji kuli kecik tp Perut taukey makin besar.Workers Union Sarawak kuat sik.Ada ka union plantation, Buruh kat srawak????Benda tok kita patut follow up.Patutla org Indonesia banyak kj kat ladang kita!!!!INGAT Rakyat lebih kuat dari Kerajaan.Rakyat yg patut lantik Ketua.Bukan Ketua lantik rakyat.Saluran duit betul ka sik.Tranparent ka sik???

  TOK LAH MASA KITA RAKYAT SARAWAK POLAH SIGEK PARTI….SARAWAK DEMOCRATIC SOCIALIST PARTY.Parti yang dibentuk rakyat bukannya golongan Tycoon.Bila gik kita maok nangga org Sarawak diperintah golongan Kapitalis.Bila gik PERKAUMAN jadi core party di sarawak.Persetan RASCIST, Persetan KAPITALIS.

  Comment by DEMOCRATIC SOCIALIST — May 5, 2010 @ 4:05 am | Reply

 11. Ekonomi kat sarawak kita boleh pelbagaikan.Bukan dengan kaut balak jak.Bukan drill ngambik minyak jak.SEktor perkhidmatan kat sarawak kita patut kembangkan .Teknologi hijau untuk penjana elektrik.IKS kat sarawak????Tenaga solar, tenaga ombak, hydro.Coba kita cek purata day light kat sarawak.slalu hujan ka????Bayangkan mun elektrik kat sarawak murah…mesti industri pembuatan murah.Ney cita Jatropha kita.Jd dongeng ka?.Soil fertility,hujan iboh bimbang srawak nang subur.
  Kita polah kereta api dr kch -c aman-cboo-mukah-bintulu-miri….kos angkut???
  Tp masalahnya cney dpt modal…owhhh kn sambak urg seberang paduhal.Sayang ko…..org sarawak nang rajin tp paksa kerja kat johor.Apa nak dipolah…Gaji kat sarawak chek dolok!!!!

  Comment by DEMOCRATIC SOCIALIST — May 5, 2010 @ 4:24 am | Reply

 12. Bukan apa kamek slalu sebut psl gaji.kesian nangga org kampung bah.Trn kj dpt 700-900 jak.Kerja kuat tp x di hargai.Nangga urg kj perintah…pukul 3 boleh chek.At least ada org sik rajin sekolah tp nya rajin kerja.Tp mun rajin sekolah, pandei nya tek tapi kerja ngular….spa x puas hati.Ya lah…kebajikan pekerja blue collar kat sarawak patut kita bela.Coba kita polah statistik brapa org tempatan yg blue collar ngan white collar.Coba chek berapa org asing yg kerja kat sarawak.Tedah tedah…patutla rami belia swk merantau.x slah merantau tp ya la ibohla kita jadi pelarian di bumi sendiri.
  Mun golongan pekerja jd CORE PARTY di sarawak…ya baruk kita akan maju.X kan la slalu jd pak turut.Nangga Korea Selatan, awal 90an lepas reformasi, sidak ya laju maju.Sebab apa…persaingan,kurang birokrasi,kesetiaan pekerja ngan syarikat.Dlm 10 taun jak cdak ya dah maju.Jepun lepas perang 30 jak ko….MALASia…brapa owh???
  -ps-mun di malaysia x guna kita setia…mun cdak kapitalis ya pandei pikir.ah mun xda org tempatan, Org asing pun jadilah.senang 2x.

  Comment by DEMOCRATIC SOCIALIST — May 5, 2010 @ 4:43 am | Reply

 13. SARAWAK IS OWN BY THE PEOPLE FOR THE PEOPLE NOT THE TYCOON & ABUSIVE CAPITALIST.To me, mixture of moderate capitalism & moderate socialism is the best way for us to develop sarawak for the PEOPLE OF SARAWAK.

  PEOPLE OF SARAWAK IS ICON OF INTEGRITY,TOLERANCE,HEGEMONY & FREEDOM.
  WE ARE UNIQUE BECAUSE WE ARE MULTIRACIAL & WE’RE STILL UNITED.

  Comment by DEMOCRATIC SOCIALIST — May 5, 2010 @ 4:57 am | Reply

  • Ya,we all know that.It is Pre-mature for us to touch on that topics as we are yet to
   change this Corrupt Government!!

   Comment by Pengayau — May 7, 2010 @ 9:14 pm | Reply

 14. haha…my 4 comments got deleted.don’t worry, I won’t blame you.we the younger generation would not believe that PKR or BN would help us.WE WILL NOT STOP & the nowadays PKR & BN ideals would be expired.SARAWAK NATIONALISM,THE WORKERS PARTY IN SARAWAK WILL RISE up SOMEDAY TO PROTECT THE FUTURE OF SARAWAK PEOPLE.WE are the WORKERS & CITIZEN WILL CHOSE OUR OWN LEADER
  -RISE UP SARAWAK DEMOCRATIC SOCIALIST PARTY-
  -SAY NO TO PURE CAPITALIST SYSTEM-ABUSIVE TO WORKERS,FULL BELLY FOR TYCOON @ TAUKEYS. which one do you want SARAWAK CITIZENS????WAKE UP.

  Comment by NEW GENERATION — May 5, 2010 @ 2:41 pm | Reply

  • NEW GENERATION,

   First thing,i have never ever delete a single comment in this Blogs..Im Pro Democracy and Freedom of Speech
   is enshrined in the Federal Consitution..You can gave any comment provided that you have the FACTS and FIGURES
   to substantiate your comment..I appreciate your viwes but my only Question to you is,

   1.SARAWAK DEMOCRATIC SOCIALIST PARTY?
   You set it up first and im going to be the first one with Great Honour to submit my membership form,
   but untill then,it is just your wishful thinking young man

   Ps:Neither PKR or BN?Its ok then,i guess you have a better deal which is????

   Comment by Pengayau — May 5, 2010 @ 8:59 pm | Reply

 15. we have been robbed for almost 50 years, enough is enough.

  Comment by Alex Madina — June 26, 2010 @ 3:43 am | Reply

 16. Apa yang dituliskan kat artikel ini adalah suatu perkara yang benar cuma kita sahaja yang diselebungi asap dan dilindungi awan dan daripada artikel ini kita patut sedar. Perjuangan Pahlawan orang2 SARAWAK/SABAH suatu ketika dulu adalah inginkan generasi borneo pada masa ni senang tapi apa yang berlaku dan terjadi sekarang?? Korang harus fikir titisan darah pahlawan2 kita hanya kerana ingin melihat generasi kita senang pada masa kini..Kalaulah RENTAP, SYARIF MASAHOR, ROSLI DHOBI masih hidup dan tahu hal ini mmg “SEDIH”. MaLaya mengecapi pembangunan akan tetapi kedua2 wilayah dari Borneo ni berada di 5 rangking terbawah. Cuba anda tanya kat org2 di MALAYA sekarang gerenti diorang jawab SELANGOR negeri TERKAYA..sedangkan Selangor hanya negeri (BUKAN WILAYAH sepertimana SABAH/SARAWAK). Baru dalam 2-3 bulan lepas saya dengar2 khabar angin mengatakan daerah dari Selangor menghubung ke KL nak dibuat highway baru dan tanah2 orang kat area ni memang jadi DURIAN RUNTUH..dan kos highway ni besar. 1 lagi harus diingat JAMBATAN PULAU PINANG boleh dibina dengan cantik dan mungkin ditambah kelebaran permukaan x lama lagi..SARAWAK?? SABAH?? Harus tahu..pernah dengar tak ayat ni “SABAH/SARAWAK banyak bukit tu sebab susah nak buat jalan, bangunan tinggi2, hutan banyak kerana kos tinggi..JADI ???? gunalah duit dari Borneo ni tanggung KOS tersebut..! harus diutamakan Wilayah yang telah membentuk MALAYSIA terlebih dahulu. sedih memang sedih…banyak lagi saya nak utarakan tp cukup buat sementara ni.

  Comment by Borneo Baru — July 19, 2010 @ 11:37 pm | Reply

 17. nasib ada artikel tok..mun sik…generasi muda mcm kamek kenek tok sik tauk langsung pasal sejarah…nang kena ditipu hdup2…teruskan usaha utk terus menagih hak sabah dan sarawak…

  Comment by indu sarawak — August 5, 2010 @ 11:56 am | Reply

 18. Best lah article tok. Trima kasih uncle.

  Comment by Anak Sarawak — August 7, 2010 @ 12:49 pm | Reply

  • Sama-sama,tolong sebarkan kepada kawan-kawan terutamanta Generasi Baru Borneo

   Comment by Pengayau — August 12, 2010 @ 8:33 am | Reply

 19. thanks for d info….ini dapat menyedarkan kita tentang hak kita sebagai orang Borneo. Semoga kita tidak akan terus dimanipulasi oleh pihak-pihak yg mempunyai agenda politik/peribadi

  Comment by will — August 11, 2010 @ 9:47 am | Reply

  • Kepada Generasi Baru Borneo,marilah kita sama bangun dan berjuang untuk mempertahan kan hak2 kita!!!!!Malaya memang Mudah Lupa tetapi Bornoe tak pernah lupa Perjanjian Keramat pada 16 September 1963 !!!!!!

   Comment by Pengayau — August 12, 2010 @ 8:32 am | Reply

 20. terima kaseh dgn info ini. sgt2 berguna. Malaya kena ingat.

  Comment by Fazil Amin — August 14, 2010 @ 7:17 am | Reply

 21. kulup ke jugah?so korang angap dia bodo ke?
  kalau x ada dia x ada srwk !!!!!!!!!!!!!!!
  dia bukan bodo tp dia x gila politik mcm malayu sebab tu dia bg malayu jd raja…

  Comment by balang linggi — August 16, 2010 @ 8:58 pm | Reply

 22. sebelum myumpah malayu2 kat semenanjung tu baik korang pkir dan tengok sapa sebenar nya yg mpebodohkan srwk….!!! PM menteri srwk harta berbilion2 d uk rumah no2 termahal dsana…..
  dulu bangsa iban susah payah meneroka kawasan skung nie?sapa yg meneroka kawasan2 bangsa2 iban???pikir2kan lah

  Comment by balang linggi — August 16, 2010 @ 9:03 pm | Reply

  • its not pm…but cm…hihi ;p

   Comment by me — September 2, 2010 @ 12:46 am | Reply

  • PM dengan CM sik tau kah pok…buaka buku, buka kamus tengok mkna sama kah sik ? kelakar lebih jak…Otak kosong…

   Comment by Boy — September 17, 2010 @ 1:18 am | Reply

 23. PM dpt duduk rmh tmahal pasal malaya bagi suap tutup mulot.. jgn bagi org sarawak nie bijak..

  Comment by Ej — August 23, 2010 @ 6:30 pm | Reply

 24. sekda orang pun yang sokong Taib nek tok.. semadi jak nya dalam BN.. bukan tanah Iban jak bro tanah bangsa lain pun kenak juak bos..

  Comment by gonjol — August 24, 2010 @ 1:20 am | Reply

 25. apa yg penting nek tok bro jaga negeri kita..sik pelu nyalah mana2 pihak…mun kita d jajah yg benar ya minda kita tok d jajah bah..eboh kita peduli sapa kaya sapa miskin…fokus utama kita sarwak mesti membangun n kita anak2 bumi kenyalang tok mesti besatu….

  Comment by mordam — September 1, 2010 @ 1:50 pm | Reply

 26. Sebelum cerai talak satu diberikan kepada Malaya, KASI TAMPAR sama itu Malaya dulu.. haa, baru tebeliang rasa sidak.

  Comment by alex fred — September 15, 2010 @ 4:39 pm | Reply

 27. MISSION TO BE ACCOMPLISHED: KICK PAK MUD ASS!!ELIMINATE THAT WHITE HAIR MONKEY FROM KEEP ON TREAT AND EXPLOIT THE SARAWAKIAN FOR HIS OWN FROFITS

  WHEN: NEXT ELECTION

  Comment by Toruk Mocto — September 16, 2010 @ 2:08 am | Reply

 28. terima kasih ngan kitak dah madah kamek jelas pasal tuk…banyak yg dah kmek paham n belajar dlam macha artikel tuk..kmek akan jadikan tuk sebagai kamus n panduan dalam hidup kamek sampei ujung nyawa…madah ngan anak2 n cucu2 kmek kelak..kmek rasa terharu n sedih juak nangga negeri kita d polah sidak nyak cam tuk…apa salah kita dgan sidak nya…THANK U SO MUCH !!!! BORNEO…BORNEO..BORNEO…

  Comment by Boy — September 17, 2010 @ 1:25 am | Reply

 29. i dont relly blame Malaya but i blame the goverment there.if not for Sarawak n Sabah,KL woulnt not be so moden..i also blame SOME of the hypocrites there…jeez..they suck..but i dont really blame MALAYSIA lah..HIDUP BORNEO!!..

  tngok..org srawak klaka bahasa english…terrer sik…bkn kedak org semenanjung kat sia..lol

  Comment by BoingBoing_kid — September 17, 2010 @ 9:00 pm | Reply

 30. slm satu BORNEO..

  kmk mmg ska bc artikel tk..smgt BORNEO memuncak dlm bdn tok..p kdg2 kta xpat juak mok mdh mulut jak..perlu btindak skali..but how?? ya psoalan nya..

  kta xpat jak mok kmplen dlm artikel tk..sal bnda cmtk kdg2 xda respons dr org yg ptt dtujukan artikel tk..
  yala..we juz n ordinary people..org yg bkuasa tk byk taktik dgunakan k mnutup crita kta tk..mun la bnda cmtk d brik phatian pihak swjarnya..da lmk hak kta tjga n kta pun xdpjak oleh owg lepeh tk..

  hmpir mnitis aik mta bla bc artikel tk..yala..org BORNEO tk sering dpndg senget owg lepeh..bak kata kta tk xda kmjuan..mkn ulat..pkei cawat..kmk mrasa bnda tk sal kmk blaja d tmpt cdak..bnda tk msti byk dialami oleh org BORNEO..

  papun..semoga artikel tk blh mmberi ksedaran kpd pihak yg dtjukan..or pihak yg terasa tk..tp..biasala…mnusia mmg ssh mnerima kritikan n cdak mmg ttp akn mnegakkn benang yg bsh ya..

  Comment by sekda nama — October 5, 2010 @ 10:12 pm | Reply

 31. Pertama kali saya baca artikel tok, saya memang tertarik sangat..memang Malaya sedang mengunyah2 dan memijak2 kepala kita rakyat sarawak…..kenak begitu ramai pekerja di sektor yang besar seperti d mlng bintulu didatangkan dari Malaya….adakah sarawak ketandusan bijak pandai????….yang jadik kuli kita rakyat sarawak….Cakap pasal pembangunan,di Malaya, jalan yang dah sedia bags mok di besarkan agik..jalan sibu-miri bila mok repair???…Bintulu salah satu dari bandar yang terkaya dgn minyak n gas asli,sampai kinek tok belum dapat jadik bandaraya….dak orang Malaya jadik kaya dengan hasil bumi Sarawak….Antara dalangnya sik lain sik bukan kita pun CM….sampai kinek tok sik mauk berenti jadik CM…kununnya rakyat masih sayangkannya…g mampus la….semua tauk nya sebenarnya takut harta kenak siasat kelak…..

  Comment by Lampat — October 15, 2010 @ 10:48 am | Reply

 32. Petang nie kita tengok ramai2 budget 2011….berapa pulak dia nak bagi sarawak…itupun kalau bn menang state election nanti….

  Comment by Lampat — October 15, 2010 @ 11:21 am | Reply

 33. best crita ni, membri kesedaran.. tp sy mau tya pasal point 1 la.. skrg islam agama rasmi di borneo ka? adakah point ni mc diamalkan?

  Comment by persoalan — October 15, 2010 @ 2:26 pm | Reply

  • There is no Official Religion in Borneo.Sabah,Sarawak is a Secular State.Sadly,some of the Point has been eroded from time to time to fullfill the Political Agenda of those Political Monsters

   Comment by Pengayau — October 19, 2010 @ 3:49 am | Reply

  • Sabah,Sarawak is a Secular State with no Official Religion untill now

   Comment by Pengayau — October 20, 2010 @ 9:18 pm | Reply

 34. well said..SARAWAK FOR SARAWAKIAN! god bless us

  Comment by headhunter — June 4, 2011 @ 11:51 pm | Reply

 35. tell that to the BN leaders(whom you kept on voting for). dont crucify the whole Semenanjung people on this shit

  Comment by speka — June 5, 2011 @ 3:55 pm | Reply

 36. ng bgs artikel tok p pemimpin kita sarawak pun patut tauk juak sbb pemimpin kita dh kenak angkat pele tinggi2 oleh urg mlaya alu lupak pasal urg sarawak..byk sarawakian kita bgs2 tp slalu knk oleh pemimpin sarawak pun..shame on them

  Comment by gg — June 5, 2011 @ 5:27 pm | Reply

 37. bersatulah kita rakyat borneo…kita tubuhkan Borneo National Party (BNP)

  Comment by neonazi — June 6, 2011 @ 2:46 am | Reply

 38. ya,saya bersetuju dgn neonazi.sejarah menyedarkan kita.bangkit la wahai borneo.kita tubuhkan borneo national party(BNP) nama yang sesuai.bercakap banyak sudah terlambat.yang penting kita sudah cakap,kita mesti buat.

  Comment by ulu ulun — August 17, 2011 @ 9:21 am | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: