"Mangkang Menua,Mangkang Dunya,Ngetan Ke Bansa!!"

December 4, 2010

Jangan risau,kalau sokong BN,barang mesti sentiasa naik punya!

Filed under: Barisan Nasional,Public Issues — Pengayau @ 12:16 am
Tags: ,

4-dalam-1: Harga petrol, diesel, gas, gula naik lagi

Taken from MalaysiaKini

Harga petrol RON95, diesel, Petroleum Gas Cecair (LPG) dan gula naik mulai tengah malam ini. Ia berikutan keputusan kerajaan menyelaraskan kadar subsidi.

azlanPetrol RON95, dinaikkan 5 sen menjadikan RM1.90 seliter.

Dua hari lalu, petrol RON 97 naik sebanyak 15 sen kepada RM2.30 seliter. Kenaikan itu berikutan perubahan harga pasaran yang diapungkan sejak Julai lalu.
Harga diesel turut naik 5 sen menjadikannya RM1.80 seliter manakala gas LPG juga naik 5 sen menjadikan harganya RM1.90 sekilogram.

Harga gula pula naik 20 sen menjadikan harganya RM2.10 sekilogram.

azlanSemua harga baru berkuatkuasa pada jam 12.01 pagi esok. Ia didedahkan pada taklimat kepada editor di Putrajaya oleh Unit Pengurusan Prestasi dan Perlaksanaan (PEMANDU) .

Malaysiakini
turut dijemput ke taklimat itu melalui panggilan telefon tetapi wartawan kami dihalang memasuki ibupejabat Unit Kordinasi dan Pelaksanaan di Pejabat Perdana Menteri, kemudiannya tanpa sebarang alasan.

Pengumuman rasmi mengenai kenaikan harga barangan tersebut dibuat malam ini.
Kali terakhir harga barangan meningkat adalah pada 15 Julai lalu. Ia membabitkan kenaikan 5-dalam-1. Barangan yang terjejas itu adalah dua gred petrol, diesel, gula dan gas.

Pengurangan subsidi bagi menguatkan ekonomi negara: Najib

2010/07/15

ALOR SETAR: Datuk Seri Najib Razak berkata, kerajaan perlu mengurangkan subsidi bagi menjimatkn perbelanjaan kerajaan dan mengurangkan defisit fiskal supaya pasaran dunia dan dalaman lebih yakin dengan kekuatan ekonomi negara.

Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan berkata, penjimatan perbelanjaan itu juga akan digunakn untuk pembangunan negara yang akhirnya memberi faedah kepada rakyat.

Beliau turut memberi jaminan pengurangan subsidi akan dibuat secara minimum supaya tidak membebankan rakyat.

Najib berkata demikian selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Kuala Kedah di sini, sebentar tadi.

Malaysia muflis tahun 2019

Pada 27 Mei lalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala dilaporkan berkata, Malaysia akan muflis pada 2019 jika kerajaan tidak memotong subsidi dan bergantung kepada pinjaman.

Katanya, hutang Malaysia akan meningkat kepada 100 peratus daripada GDP pada 2019 d- daripada 54 peratus sekarang jika subsidi tidak dipotong.

Pengayau comment from Facebook


Syabas Kerajaan BN kerana menaikan harga minyak dan gula secara “Senyap”,2 hari yang lepas harga RON97 naik 15 sen,mulai esok,RON95 pula naik 5 sen dan gula naik 20 sen

Teruskan menyokong Kerajaan BN kerana kadar inflasi negara akan bertambah berlipat ganda.Terima kasih juga kepada PM Najib yang telah mentadbir urus ekonomi negara sehingga hutang negara meningkat naik,kos kehidupan rakyat meningkat2,lebih tinggi daripada Bangunan 100 tingkat Rosmah

Rasuah masih berleluasa dan mengikut buku The Malaysian Maverick,Malaysia telah kehilangan sebanyak 100 Billion semenjak era Tun M oleh ketirisan dan kebocoran di sebab kan RASUAH

Apa yg bakal kita dengar selepas ini ialah slogan standard daripada Kerajaan BN, “Ubah cara hidup,Kurang kan gula dalam makanan”

Rakyat dapat berubah dan mengubah cara hidup tapi persoalan nya,adakah Kerajaan mahu dan mampu berubah atau mengubah perbelanjaan negara?Mengurang kan ketirisan?Mengurang kan rasuah?Mengurang kan pembaziran?Mengurang kan pembinaan projek2 Mega yg tidak membawa manfaat kepada semua Rakyat kecuali sekerat dua golongan Elitist?

Tun M dgn Menara Berkembar Petronas yg sehingga kini masih bnyk yg kosong,Najib pula dengan Menara Warisan 100 tingkat semasa ekonomi negara masih parah dan sedang dalam proses pemulihan.Wahh,Bijak sungguh urus tadbir kerajaan BN/APCO

Rakyat ataupun Kerajaan yang patut Berubah? Ataupun Rakyat patut mengubah Kerajaan?


Ps:Ini hanya peringkat kedua dalam proses Penyelarasan dan Penstrukturan Subsidi Minyak

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: