"Mangkang Menua,Mangkang Dunya,Ngetan Ke Bansa!!"

November 18, 2011

Senator Lihan Jok. Senator or a Joker?

Filed under: Sarawak Politics,Yang Di Kasihi — Pengayau @ 7:26 am
Tags:

Senator Lihan Jok? Yes, Lihan Joke to be exact. He is the one who said that Baram Dam is a Gift from God, I bet he’s refering to Taib as his one and only god

 
“I am not ashamed to say that the mega project is a gift from God because as a result of the project the government will build a 60-km road from Long Lama to the dam site at Long Keseh, benefitting about 12,000 Kayans from nine longhouses along the river,”

Taken from Borneo Post

Lihan Jok dilantik senator

Posted on November 16, 2011, Wednesday

KUCHING: Lihan Jok, 54, dilantik sebagai senator selepas pencalonannya mendapat persetujuan majoriti ahli dewan pada Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Ke-17, semalam.

Pencalonan beliau dicadang oleh Timbalan Ketua Menteri Datuk Patinggi Tan Sri Dr Alfred Jabu Numpang dan disokong oleh Menteri Kanan Tan Sri James Masing.

Dalam pemilihan semalam, Lihan berdepan saingan daripada calon dikemukakan barisan pembangkang, Dr John Brian Anthony yang dicadangkan oleh Pengerusi Parti Tindakan Demokratik (DAP) Negeri Wong Ho Leng dan disokong oleh ADUN Kidurong Chiew Chiu Sing.

Pelantikan Lihan sebagai senator menggantikan Datuk Idris Buang dimaklumkan oleh Speaker Dun Datuk Amar Mohd Asfia Awang Nassar.

“Dr John Brian mendapat 15 undi, Lihan Jok pula mendapat 50 undi… dengan ini saya mengumumkan Lihan Jok dengan sah sebagai senator… tahniah,” katanya.

Setiausaha DUN selepas itu memberitahu pihaknya ada menerima surat rasmi daripada Lihan pada 2 November lalu yang menyatakan kesanggupan beliau berkhidmat sebagai senator sekiranya dipilih.

Sementara itu Jabu ketika mengemukakan usul mencadangkan pencalonan Lihan berkata tempoh pelantikan Idris yang dilantik menerusi DUN sebagai Ahli Dewan Negara enam tahun lalu iaitu selama dua penggal tamat pada 28 November ini.

“Atas sebab itu saya hari ini mewakili ahli dewan merekodkan terima kasih kepada YB Senator Datuk Idris Buang atas sumbangan dan khidmatnya yang begitu dedikasi.

“Atas alasan ini juga bagi mengisi kekosongan ini, saya dengan besar hati melaksanakan tugas saya dan penuh penghormatan, saya menamakan calon untuk mengisi kekosongan sebagai senator,” katanya.

Lihan, berbangsa Kayan dari Long Bedian, Ulu Sungai Apoh, Baram Sarawak bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Telang Usan selama dua penggal dari 2001 hingga 2010. Read more here

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: