"Mangkang Menua,Mangkang Dunya,Ngetan Ke Bansa!!"

March 4, 2012

Kisah satu cerita semasa pilihanraya ke-10 Negeri Sarawak (2011)

Filed under: Barisan Nasional,Sarawak Politics — Pengayau @ 8:15 am

Datai ba rumah panjai. Ka pulai ngundi. Aku di bai apai aku ngagai sigi rumah panjai. Aku ngena baju PKR. Enda meh nemu aku tu tadi Tiong benung bekimpin ba dia.

Aku baru aja duduk ninga ka ya speech. Enda mukai2…

“Ar…ini orang pkr. lu datang sini saya bg lu speech. kasi peluang sama lu.nanti saya jawab”

Alahai orang tua ni, Anwar cari YB BN ajak debat tak da seorang pun yang ke depan. Aku ni budak kecik baru belajar jolok buah dabai. Lawak sungguh lawak. Aku bedau ka angkat. Ya majak ngagau ngasuh angkat. Darah aku sudah naik. Enda mukai2 kaban apai aku ngangkat ka aku ngasuh ngelaban orang tuai nya. ” Laban kin,anang takut”

Sekilas darah Rentap masuk merasuk aku bingkas bangun. Mansang kedepan.Nervous..? memang ada? Tapi pengalaman debat dan berpidato wakil sarawak ini bersama dengan aku.

“Apa lu tidak puas hati? pasal PTPTN ka?” dengan nada yg kurang pengajaran dan pembelajaran dia bertanya.

“owh..since you talk about PT, memang saya tidak puas hati. Interest naik ma.” Jawab aku.

“Lu tahu ka itu kerajaan bagi?” Tanya dia lagi.

“Salah jaku d YB, kerajaan mana ada BAGI PTPTN, dia kasih PINJAM sama saya. Saya bayar balik lor.” Jawab aku lagi.

“Itu PT kerajaan bagi” kata si burung tiong.

“Saya tahu itu dari kerajaan, tapi bukan dari duit kocek kamu! Saya tahu la gaji kamu berapa. Mana lu mampu bagi saya. Itu duit cukai rakyat.tugas kamu kumpul dan agihkan wang rakyat. Saya terhutang budi kepada rakyat!”

(*ting ting*) SATU KOSONG.

Kemudian dia punya assistant pun tarik saya ke dalam bilik. Tuai2 rumah dan penghulu yg ada hanya mampu memberi reaksi blur dan mulut mereka terngaga. Muka yg marah….ish2..semua nampak fed up sebab aku ni tengah mempamerkan sikap yg kurang ajar.

Kita balik kepada episod seterusnya.

Aku dan assistant dia. “Awak student mana? Brapa umur? Nak belajar ke nak berpolitik? Nanti kita tarik PT awak. Minta IC.”

Amboi2…sedapnya mulut.

”Awak ni siapa nak tarik pt saya? Umur saya 24. Sekarang saya berhak mengundi. Politik tak pun ganggu saya punya result? I am Malaysian citizen. My first responsibility is to get involved in politic and cast my vote. Keduanya lepas selesai, saya jadi student balik.”

Mereka menakutkan saya dgn isu pt. Saya tak takut pun. Lepas tu saya dibawa ke ruai balik.

“tak payah la you bagi dia speech,lepas ni nanti seetle baik dalam bilik?” kata pembantu no 2.

“tak apa,saya bagi lu chance utk speech” ujar si dia dengan angkuh.

Ok no problem. saya sahut cabaran itu. 5 minit utk saya.

Tuai2 rumah dan penghulu masih bermuka blur dan marah. Sangat nervous owh…Barisan ayat pertama terketar-ketar. pas tu macam biasa…..

“Bala menyadi serumah panjai ke bisi ditu, aku enda sekali ngelaban perintah. Ukai perintah ka dilaban aku diatu. Tang aku nyakal Barisan Nasional. Nama kebuah pia? Laban nadai agi perintah ba menua sarawak ditu ketegal ADUN udah dissolve/tamat tempoh tauka espait. YB i believe you know better than me,what does ot mean by dissolve (muka dia jadi merah, dia tak pandang aku yg sedang speech.dia tengok tempat lain). 30 tahun taib udah megai kitai,berapa mayuh udah tanah dirampas. 5 taun BN megai Kemena semua masalah enda selesai. Nama kebuah baru diatu baru bisi meda jalai bakani mutarka penanggur? Kini BN sepengelama lima taun ke udah? Diatu kitai bepilih. PKR/BN/SNAP bnung minta kasih ari kitai. Kitai anang takut ka YB. YB patut takut ke rakyat ketegal enti nadai rakyat milih sida,sida enda nyadi yb,nadai pangkat nadai nama!

“30 saat lagi” ko MC.

Dah lima minit ke speech aku ni? ” Nya aja ari aku, kitai muai BN ngundi PKR”

Pengujung speech aku disambut ngau panjung bala iban….”IDUP BARISAN!” Aduhai Bangsaku……

“Pulai d, nadai kami ngagau ke nuan datai kitu” ko tuai rumah bejaku.

Tiba2…

”Ini tipu punya orang…ini tipu punya orang….” kata tiong lagi.

Mana ulasan / jawapan yg telah dijanjikan? Aku tak dengar jawapan pun….alahai YB BN. Aku yg ciput masih berhingus ini pun muka YB sudah merah, patutlah tak berani nak debat dgn pemimpin Pakatan Rakyat.

Aku berlalu pergi meninggalkan mereka.

Keesokan harinya, undi di saluran aku meningkat mendadak. Past election pembangkang hanya dapat 9 SAHAJA. Kali ini naik kepada 131(estimation) BN 240 (estimation) lupa sikit jumlahnya.

Yang pasti undi pembangkang sudah naik.

Faktor yg besar adalah undi orang Muda.

No wonder BN ini amat takut kepada golongan Mahasiswa. Kita bukan bodoh utk diperbodohkan.

Kita orang muda akan lawan tetap lawan!

 

Regard from Tubau.

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: